Ehkäisy muissa maissa - kondomi, pilleri jne. maailmanlaajuisesti.
Miten ehkäisy toimii muissa maissa? Ovatko kondomit ja pillerit myös suosittuja ehkäisymenetelmiä maailmanlaajuisesti?
Onko muilla mailla erilaiset tavat ehkäisyyn liittyen?
Euroopassa ehkäisypilleri ja kondomi ovat hyvin etusijalla, kun on kyse raskauden ehkäisystä, joskus toinen menetelmä, joskus toinen, maasta riippuen. Esimerkiksi Saksassa pilleri ja kondomi ovat lähes tasavertaisia. BZgA:n (liittovaltion terveyskasvatuskeskus) vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan kondomista on tulossa suositumpi kuin ehkäisypillereistä, erityisesti nuorempien, 18-29-vuotiaiden keskuudessa, ja se on jo nyt ehkäisymenetelmien ykkönen. Etenkin nuoremmat ihmiset eivät luultavasti enää halua ottaa riskiä sivuvaikutuksista, kun he käyttävät hormoneja pillerin muodossa. Kondomin käyttäjien osuus tässä ikäryhmässä nousi 7 prosenttiyksikköä 58 prosenttiin vuoteen 2011 verrattuna, kun taas pillerin käyttäjien osuus laski 16 prosenttiyksikköä samalla ajanjaksolla.
BZgA:n vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan seuraavat ehkäisymenetelmät ovat edelleen käytössä Saksassa:
- IUD, jonka osuus on 10 %
- Miesten sterilisaatio 3 prosentin osuudella
- Kalenterimenetelmä 3 prosentin osuudella
- Naisten sterilisaatio 2 % kokonaismäärästä
- Lämpötilamenetelmä, jonka osuus on 2 %
- Emättimen rengas/nuvaring, osuus 2 %.
Kaiken kaikkiaan kiinnostus hormoonittomia ehkäisyvälineitä kohtaan kasvaa, ja suuntaus on selvästi yhä enemmän kohti kondomia.
Mitä muita ehkäisymenetelmiä on saatavilla maailmanlaajuisesti?
Maailmanlaajuisesti ehkäisyvälineiden joukossa pilleri on toisena ja kondomi kolmantena, ja erityisesti Euroopassa ja muissa länsimaissa ne ovat jopa listan kärjessä. Kondomi ja pilleri ovat hyvin saatavilla ja edullisia. Joissakin maissa kondomeja voi tietyin edellytyksin saada jopa ilmaiseksi tai reseptillä.
Kansainvälisesti naisten sterilisaatio on valitettavasti usein edelleen tärkein ehkäisymenetelmä; tätä pysyvää menetelmää perustellaan usein muiden vaihtoehtojen puutteella.
Kondomin ja pillerin lisäksi kierukan ja kolmen kuukauden injektion osuus maailmanlaajuisista ehkäisymenetelmistä on todella merkittävä. Muilla hormonittomilla tai hormonaalisilla menetelmillä, kuten kalenteri- tai lämpötilamenetelmällä, emätin- tai hormonirenkailla tai yhdynnän keskeyttämisellä on maailmanlaajuisessa vertailussa vain vähäinen merkitys.
Vain kondomi tarjoaa kaksinkertaisen suojan
Kaikista mainituista ehkäisymenetelmistä on tärkeää tietää, että vain kondomi voi tarjota suojaa vaarallisilta sukupuolitaudeilta sekä suojaa ei-toivotuilta raskauksilta. Optimaalinen suojaus ja kondomien täysi tuntuma saavutetaan vain oikean kokoisella kondomilla. Jos kondomi istuu täydellisesti, mikään ei lipsahda pois eikä mikään purista tai purista.