Pilleri - todella oikea tapa saavuttaa tasa-arvo seksissä?
Kun ensimmäinen ehkäisypilleri tuli markkinoille 1960-luvulla, siitä tuli nopeasti naisten itsemääräämisoikeuden ja tasa-arvon symboli. Koska hän saattoi viimein päättää täysin riippumattomasti miehestään, halusiko hän saada lapsia vai ei. Tässä suhteessa suuri asia. Mutta se, mikä aikoinaan alkoi vapauttavana iskuna, aiheuttaa nykyään paineita monille naisille: kun hormonaalinen toimenpide ei yhtäkkiä enää tunnu itsemääräämisoikeudelta, eikä todellisia vaihtoehtoja ole.
Miksi sekä naisten että miesten kannattaa vihdoin muuttaa jotain ja miettiä ehkäisyä tulevaisuudessa yhdessä:
Onko ehkäisy naisen asia?
Koska pilleri on yksi turvallisimmista ja yksinkertaisimmista ehkäisymenetelmistä, monissa paikoissa on tullut itsestäänselvyys, että naiset tekevät asianmukaiset valmistelut. Moni mies on luultavasti iloinen tästä, koska hänellä on saattanut olla kokemuksia, joissa kondomit (väärin käytettynä) ovat heikentäneet tuntemusta huomattavasti tai jopa puhkaisseet sen. Ja muutenkin, jos moni nuori nainen ottaa pillerin kauan ennen ensimmäistä seksuaalista kokemusta saadakseen aknensa kuriin - mitä vikaa siinä voisi olla? Sen lisäksi, että kondomin pitäisi olla ensisijainen vaihtoehto monissa tilanteissa jo pelkästään tartuntojen vuoksi: Onko ehkäisy todella naisen tehtävä? Sillä vaikka pilleri vaikuttaa aluksi niin yksinkertaiselta, sillä on myös lukuisia haittoja - mielialan vaihteluista fyysisiin häiriöihin ja seksuaalisen halun täydelliseen katoamiseen.
Varaa aikaa vaihtoehtojen pohtimiseen.
Jos sinä tai kumppanisi ette kuulu niihin naisiin, jotka voivat käyttää pillereitä vuosikausia ilman sivuvaikutuksia, tai jos hormonaalinen ehkäisy ei yksinkertaisesti ole enää vaihtoehto, teidän on syytä ottaa hieman aikaa ja tutustua vaihtoehtoihin. Valitettavasti täydellistä ehkäisymenetelmää ei ole olemassa - kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Vaihtoehtoja on kuitenkin monia, ja viime kädessä jokaisen on itse päätettävä, mikä sopii hänelle parhaiten. On tärkeää, että teet itse päätöksen kaikesta, mikä liittyy kehoosi. Sterilisaatiota ja kondomia lukuun ottamatta ehkäisy tapahtuu lähes yksinomaan naisen toimesta, ja joskus siihen liittyy huomattavia fyysisiä toimenpiteitä (esim. kuparikierukka tai kolmen kuukauden injektio). Tärkeintä ehkäisyssä on se, että sinun on oltava täysin sitoutunut menetelmään ja tunnettava olosi mukavaksi sen kanssa.
Päättäkää yhdessä ehkäisymenetelmästä
Tiedottaminen ja yhdessä päättäminen tarkoittaa vastuun ottamista molemmista osapuolista. Kaikilla ehkäisymenetelmillä on hyvät ja huonot puolensa. Erityisen paljon kondomien puolesta puhuu se, että monet naiset löytävät libidonsa uudelleen hormonaalisten ehkäisymenetelmien lopettamisen jälkeen. Mukava sivuvaikutus, josta molemmat osapuolet hyötyvät!
Hopealuoti: vastuun ottaminen yhdessä
Se, että päätös omasta kehosta on aina itsellä, ei tietenkään sulje pois yhteisiä päätöksiä. Parasta on, kun molemmat tuntevat olonsa mukavaksi uuden ehkäisymenetelmän kanssa ja ottavat yhdessä vastuun. Tässä kohtaa kannattaa miettiä kondomia uudelleen. Tässä tapauksessa sekä nainen että mies voivat ottaa ohjat käsiinsä, ja molemmat ovat yhtä lailla vastuussa ehkäisystä. Voitte yksinkertaisesti ostaa niitä vuorotellen ja päättää itse, menettekö paikalliseen kauppaan vai tilaatte ne verkosta - kustannukset ja (pieni) työ jakautuvat näin oikeudenmukaisesti. Ennen kaikkea sinun ei tarvitse käydä lääkärissä eikä sinun tarvitse tehdä mitään, mistä saatat olla huolissasi. Ja mitä tulee kondomien kanssa mahdollisesti esiintyviin ongelmiin, älä ole huolissasi: kun olet löytänyt oikean kondomikoon, laajalle levinneet haitat ovat pelkkiä perusteettomia tekosyitä. Kaikki sopii täydellisesti ja voit nauttia intensiivisestä ja turvallisesta seksistä.
Yhdistetään taitavasti ehkäisymenetelmiä - esim. NFP + kondomi.
Tietenkin voit myös yhdistää eri ehkäisymenetelmiä. Luonnollinen perhesuunnittelu (NFP) on esimerkiksi jännittävä käsite, jossa nainen voi suunnilleen tietää, milloin hänellä on ovulaatio, katsomalla kehonsa signaaleja. Tätä varten hän mittaa ruumiinlämpönsä joka aamu ja niin sanotun kohdunkaulan liman useita kertoja päivässä. Pitkällä aikavälillä tämä johtaa siihen, että hedelmällisen vaiheen ympärille jää noin 12-14 päivän kuukausittainen aikaikkuna, jolloin ehkäisy kondomilla on tärkeää. Muina päivinä voit olla käyttämättä ylimääräistä ehkäisymenetelmää. Kondomi on tietysti edelleen sopiva suoja tauteja vastaan - siksi NFP soveltuu erityisesti seksiin pitkäaikaisissa suhteissa. Jos NFP:tä käytetään ehdottoman huolellisesti, sitä pidetään yhtä turvallisena kuin pillereitä. Ennen kuin kokeilet tätä tai muita menetelmiä, kerro kuitenkin aina yksityiskohtaisesti niihin liittyvistä riskeistä, jotta olet aina turvallisella puolella.
Vihdoinkin nautin taas upeasta seksistä
Jos olet käyttänyt ehkäisypillereitä ja vaihdat nyt toiseen ehkäisymenetelmään, se on luultavasti havaittavissa - hyvin myönteisellä tavalla. Monet naiset löytävät yhtäkkiä libidonsa uudelleen ja tuntevat täysin unohtuneen halun seksiin. Tämä voi jopa tuoda suhteeseenne aivan uutta puhtia, jonka voitte rohkeasti ottaa mukaanne. Loppujen lopuksi ansaitset hyvää seksiä. Koska tasa-arvo ja jaettu vastuu voivat olla erittäin seksikkäitä.